PROJECTBUREAU RUIMTELIJKE ONTWIKKELING

HOME

 


 
EMAIL

 

STAD RONSE (B)
STRATEGISCH ONTWIKKELINGSPLAN
MUSEAAL EN TOERISTISCH KWARTIER

In opdracht van de stad Ronse is door Jos Cuijpers (in samenwerking met Croonen Adviseurs, H&S Croonen en Maurer United Architects) een visie opgesteld op de ontwikkeling van het museaal en toeristisch kwartier in de stad Ronse. Ronse heeft tot nu toe een zeer bescheiden positie in de toeristische markt en profiteerde niet van de toeristische groei in de periode 2007-2009. En dat terwijl er in de stad diverse bijzondere aantrekkingspunten zijn, zoals de Sint Hermeskerk, de crypte en het museum MUST.  Er is echter noch inhoudelijk, noch fysiek een samenhang tussen de verschillende punten en de stad heeft onvoldoende historische uitstraling om aantrekkelijk te zijn voor bezoekers. Het plan omvat een verbetering van het museumkwartier door het opknappen van de verschillende gebouwen en door het koppelen ervan met een glazen overkapping. Verder wordt er een ondergrondse verbinding gerealiseerd tussen het museum en de historische crypte, waardoor n geheel ontstaat. Het gemeentebestuur heeft niet voor deze oplossing gekozen.

ronse-1

De visie bevat ideen voor de verbetering van de toeristische infrastructuur in het centrum van Ronse, onder andere het verbinden van de diverse gebouwen in het museumkwartier en een ondergrondse verbinding met de crypte onder de Hermesbasiliek.

ronse-2

De ondergrondse gang van het museumkwartier naar de crypte krijgt een glazen dak, waardoor er steeds daglicht aanwezig is. De ruimte kan daardoor gebruikt worden als museumzaal, verbonden met de uniek crypte onder Hermesbasiliek. Verder wordt de fundering van een in het verleden afgebroken kerk in het zicht gebracht, waardoor de museale betekenis van de verbinding nog toeneemt.

 


Gouverneur Hultmanstraat 2 

5224 CJ  's-Hertogenbosch 

The Netherlands 

+31 651 46 11 15