PROJECTBUREAU RUIMTELIJKE ONTWIKKELING

HOME

 


 
EMAIL

 

NIEUWS

interview-1I
Interview met Jos Cuijpers

Wij hebben een interview gedaan met Jos Cuijpers. Jos Cuijpers is stedenbouwkundige en architect. Jos deed onderzoek naar een piramide en heeft die gevonden door middel van oude kaarten te bestuderen. Het was geen normale piramide, maar een 400 jaar oude piramide in Ossendrecht. Toen hij een idee had waar hij moest zoeken, ging hij op pad…

Wij stelden aan Jos de vraag wat hij zo interessant vindt aan zijn werk. Hij reageerde daarop dat zijn werk erg afwisselend is en dat hij over de hele wereld reist. Weinig mensen doen dit specifieke werk waardoor hij veel gevraagd wordt. Toen we aan Jos vroegen wat zijn grootste prestatie was, vertelde hij dat de meeste aandacht uitging naar zijn piramide, maar dat hij de meeste tijd had besteed aan het schrijven van zijn boek Geld verdienen met erfgoed. Op de vraag wie bewonder je het meest, antwoordde hij: “Henry Walton Jones jr. (Indiana Jones), omdat hij de archeologie destijds naar een hoger niveau bracht. Mensen kregen meer aandacht voor archeologie en keken er anders tegen aan doordat hij het interessanter maakte.”

Wij vroegen ons af wat er nu met de piramide ging gebeuren, omdat het nu lijkt alsof er niks gebeurt. Jos antwoordde daarop dat er vele sponsoren en bedrijven zijn die willen investeren. De gemeente onderhandelt nu over het stuk grond waar de piramide op staat. “Iedereen moet kunnen genieten van het uitzicht dat te zien is vanaf de bovenkant van de piramide. Als ik rijk had willen worden, had ik een andere baan moeten kiezen”, zegt Jos.

De kaarten waarop hij de piramide had gezien waren redelijk oud. Daarom vroegen wij ons af of het niet heel erg moeilijk was om de piramide te vinden. Maar nee. Hij had al snel restanten van de piramide gevonden onder al het struikgewas, aarde en bomen. De piramide is namelijk helemaal overwoekerd waardoor hij moeilijk te zien is. Tenslotte was de piramide eigenlijk al eerder ontdekt samen met andere piramides. Dit is de laatste overgebleven piramide van die piramides. Daarom dachten de mensen toen dat de piramide al vergaan was en daarom is niemand gaan kijken.

Wij wisten dat hij een boek had geschreven en lezingen hield in het buitenland. Hij hield bijvoorbeeld lezingen in Estland, Letland, Slowakije, Finland en Rusland. Een Russische universiteit had zijn boek vertaald naar het Russisch. Hierdoor is hij lezingen gaan geven in Rusland. Toen kwamen wij met de vragen of hij moeite had met de taal en in deze periode wel naar Rusland durfde te vliegen. Hij vertelde: “Russisch kan ik niet. Het enige wat ik in het Russisch kan zeggen is dat ik geen Russisch kan praten. En in de afgelopen tijd ben ik niet in Rusland geweest en hoef ik er niet meer naar toe. Dat betekent niet dat ik op het moment bang ben om naar Rusland te gaan.” Wij vroegen hoe hij die lezingen in Rusland dan deed. Daar had hij een logisch antwoord voor: “De meeste jongeren daar kunnen net als ik Engels praten. De lezingen zijn dus in het Engels geweest.” Hij had zijn boek geschreven, omdat de gemeente soms weleens een monument renoveert en denkt dat de toeristen vanzelf komen. Maar in zijn boek vertelt hij hoe je toeristen kunt lokken.

Als laatste hadden we de grappige vraag of hij nog met een knuffel slaapt. Daarop reageerde hij lachend: “Ik slaap niet meer met een knuffel en heb er ook geen. Maar mijn vrouw heeft een hele collectie.”

Ryan van Schijndel en Lex de Rooij                             H2E


Gouverneur Hultmanstraat 2 

5224 CJ  's-Hertogenbosch 

The Netherlands 

+31 651 46 11 15