PROJECTBUREAU RUIMTELIJKE ONTWIKKELING

HOME

 


 
EMAIL

 

NIEUWS

Eerste spade de grond in voor ondergronds museum 


In maart 2013 is de eerste spade de grond in gegaan voor een nieuw, ondergronds museum onder het Domplein in Utrecht. Het betrof het archeologisch onderzoek om te bepalen of de aanwezige archeologische restanten geschikt zijn om als basis te dienen voor het ondergronds museum.

domplein-2

Archeologisch onderzoek onder het Domplein in Utrecht, 2013

In 1988 heeft Jos Cuijpers precies dit voorgesteld in het kader van een prijsvraag voor de herinrichting van het Domplein. Voor het ontwerp kreeg hij destijds een eervolle vermelding. Het juryrapport vermeldde: "In dit voorstel wordt door middel van een ingreep in het bestaande gebied samenhang gebracht: een nieuwe pleinvloer. In deze vloer bevindt zich een aantal gaten die zicht bieden op een geheel andere wereld [de archeologische resten]. Door een ingreep die in zijn verschijningsvorm minimaal blijft, wordt een boeiend contrast in het leven geroepen: de wereld op het plein versus de wereld onder het plein. De jury had voor dit concept zoveel waardering dat een eervolle vermelding is toegekend."
Met zijn ontwerp is destijds echter niks gedaan. Op internet wordt nu de vraag gesteld: was Jos Cuijpers 25 jaar te vroeg of is de gemeente 25 jaar te laat?

domplein-3

Jos Cuijpers ontvangt de eervolle vermelding voor zijn ontwerp "Stapstenen" uit handen van de toenmalige minister van cultuur Eelco Brinkman, december 1988.

domplein-4

Fragment van de prijswinnende inzending "Stapstenen"van Jos Cuijpers. 
Gouverneur Hultmanstraat 2 

5224 CJ  's-Hertogenbosch 

The Netherlands 

+31 651 46 11 15